Onderzoek naar gebruik van E-health binnen de revalidatie voor patiënten met niet-aangeboren hersenletsel

Geplaatst op: 10 januari 2023

Tijdens de coronapandemie is het gebruik van eHealth binnen de revalidatie enorm toegenomen. Diana Oosterveer en Elbrich Jagersma, revalidatieartsen bij Basalt, hielden samen met revalidatieartsen van andere revalidatie-instellingen een enquête over de inzet van eHealth bij de revalidatie van patiënten met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). De resultaten zijn te lezen in het Nederlands Tijdschrift voor Revalidatiegeneeskunde.

EHealth zijn digitale toepassingen in de zorg. Bijvoorbeeld beeldbellen, het gebruik van digitale vragenlijsten of apps. Door de coronapandemie kwam het gebruik van eHealth noodgedwongen in een stroomversnelling omdat het een van de weinige mogelijkheden was om op afstand en zonder besmettingsgevaar revalidatiezorg te geven. Ook voor patiënten met NAH, zoals bijvoorbeeld een beroerte, wordt eHealth ingezet.

Onderzoek

Welke eHealth toepassingen zetten we in bij de revalidatie van patiënten met NAH? En wat helpt (of belemmert) de juiste inzet van eHealth bij deze patiënten? Dat onderzochten Diana Oosterveer en Elbrich Jagersma (Basalt) en revalidatieartsen van een aantal andere revalidatie-instellingen met een enquête onder revalidatieartsen van 8 ziekenhuizen en 10 revalidatiecentra. Uit de resultaten blijkt dat eHealth niet meer weg te denken is uit de revalidatiezorg voor NAH-patiënten. Veel revalidatie-instellingen gebruiken beeldbellen of apps, een kleiner deel zet digitale vragenlijsten in. De coronapandemie én de goede kartrekkers onder therapeuten hielpen bij het gebruik van eHealth. De kosten worden als een belemmerende factor genoemd. Doordat er veel variatie in de praktijk werd gevonden, lijkt er nog verdere winst te behalen zodat iedere NAH-patiënt, ongeacht waar hij of zij terecht komt, gelijkwaardige opties krijgt.

Artikel

De resultaten van de enquête zijn te lezen in het Nederlands Tijdschrift voor Revalidatiegeneeskunde.


Deel dit bericht:
Terug