Onderzoek: de 'Minimal Important Change' voor MS patiënten bij de 6 minuten wandeltest

Geplaatst op: 09 december 2021

Betekent een verandering op de 6 minuten wandeltest bij MS patiënten ook daadwerkelijk een belangrijk verschil in loopfunctie in het dagelijks leven?

Patiënten met MS kunnen door hun ziekte problemen krijgen met lopen. Om inzicht te krijgen of iemand stabiel blijft qua lopen of om te evalueren of de (revalidatie)behandeling het lopen heeft verbeterd, worden testen afgenomen, bijvoorbeeld de 6 minuten wandeltest. Om verandering op zo’n test te kunnen duiden, moet je weten welke verandering door een MS-patiënt ervaren wordt als een belangrijke verandering qua lopen in het dagelijks leven. De kleinste verandering die als belangrijk wordt gezien, noemen we de Minimal Important Change (MIC).

Revalidatiearts Diana Oosterveer, ergotherapeut Christel van den Berg en data-analist Gerard Volker van Basalt hebben - samen met collega's van het Alrijne Ziekenhuis, UMC Utrecht en Amsterdam UMC - de MIC van de 6 minuten wandeltest voor MS patiënten bepaald met de nieuwste statistische methode. De uitkomsten van dit onderzoek helpen fysiotherapeuten en artsen bepalen of hun behandeling heeft geleid tot een relevante verbetering in lopen door hun MS patiënten.

Het volledige onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Multiple Sclerosis and related disorders en is tot 22 januari 2022 gratis te lezen. 


Deel dit bericht:




Terug