De meerwaarde van burgerhulpverlening voor mensen die gereanimeerd moeten worden

Geplaatst op: 11 januari 2022

In 2016 is in onze regio de burgerhulpverlening ingevoerd voor mensen die buiten het ziekenhuis een hartstilstand hebben en gereanimeerd moeten worden. Burgerhulpverleners zijn aangemeld bij het reanimatiesysteem HartslagNu. Direct nadat 112 gebeld is voor een reanimatie en de ambulance uitrukt ontvangen zij, als ze binnen 750m afstand zijn van de patiënt, een oproep (SMS) op hun mobiel om te gaan reanimeren of de dichtstbijzijnde AED te halen. Hierdoor kan (in sommige gevallen) sneller gestart worden met reanimeren. 

In samenwerking met de ambulance van de regio Holland Midden en het LUMC, heeft revalidatiearts en onderzoeker Diana Oosterveer gekeken naar wat burgerhulpverlening heeft toegevoegd aan de zorg voor patiënten die gereanimeerd moeten worden. Hiervoor heeft zij een vergelijking gemaakt van de situatie voordat het oproepsysteem bestond in 2012 met die van 2018 (toen het systeem in werking was).

Wat blijkt? Na invoering van de burgerhulpverlening wordt vaker een AED aangesloten voordat de ambulance er is, ook krijgen meer mensen weer een hartritme. Het snelle handelen door burgerhulpverleners bleek helaas niet te leiden tot een grotere overlevingskans op langere termijn. De overlevingskans van patiënten 3 maanden en 1 jaar na reanimatie was namelijk ongeveer even groot voor de invoering als na de invoering van burgerhulpverlening.

Het volledige onderzoek is gepubliceerd in the Netherlands Heart Journal en te lezen via springer.com.  


Deel dit bericht:




Terug