Basalt ontwikkelt Medisch Specialistisch Revalidatie programma voor post covid-19 patiënten na ziekenhuisopname of Intensive Care opname

Geplaatst op: 08 april 2020

Met dit programma kan Basalt sinds 8 april patiënten opnemen voor klinische revalidatie na ziekenhuisopname of Intensive Care (IC) opname en het herstel direct starten. Positief geteste patiënten kunnen terecht op de geïsoleerde afdeling die speciaal voor dit doel is ingericht in de locatie aan de Vrederustlaan in Den Haag en daarna doorstromen naar de reguliere revalidatieafdelingen in Den Haag of Leiden.

Op dit moment is er geen ander revalidatiecentrum in de Randstad waar de patiënten zo vroeg kunnen starten met revalidatie en herstel” aldus Sotice Pieters, revalidatiearts bij Basalt. Enkele revalidatieartsen, longartsen en behandelaren uit het revalidatieteam hebben dit programma gezamenlijk geschreven. Door bundeling van kennis op het gebied van intensieve klinische revalidatie en longrevalidatie biedt Basalt het eerste volledige programma voor revalidatie na covid-19. Het gehele revalidatietraject wordt vanaf het moment dat de patiënt de Intensive Care verlaat tot aan de poliklinische behandelingen en de volledige terugkeer in de samenleving geboden bij Basalt.

Een opname op de IC heeft grote gevolgen. Zoals bekend hebben veel mensen die opgenomen zijn onderliggend lijden als diabetes, longproblematiek of hartaandoeningen. Patiënten die van de IC afkomen hebben naast longschade vaak te maken gehad met uitval van organen en een groot verlies van spierkracht. Daarnaast is een langdurige IC opname een traumatische ervaring waarbij patiënten langdurig aan de beademing gelegen hebben en geïsoleerd zijn geweest van al het contact met familie en dierbaren. Daarmee is Medisch Specialistisch Revalidatie voor covid-19 patiënten een noodzakelijk onderdeel van hun herstel.

Het NOS journaal zond zaterdag een item uit over post covid-19 revalidatie en was daarvoor bij Basalt. NOS-verslaggeefster Malou Petter interviewde post IC covid-19 patiënt Coen Boers en revalidatiearts Ferrie Harberts. Coen bracht zijn 50e verjaardag in slaap door op de IC. Nu revalideert hij bij Basalt op de speciale covid-19 cohortafdeling, want hij test nog positief op corona. Gelukkig is hij herstellende en is hij begonnen met revalideren. Bekijk de uitzending hier. Het item start na ongeveer 6 minuten.

 

 


Deel dit bericht:




Terug