VR Bij wondverzorging

Virtuele afleiding bij wondverzorging – Virtual Reality (VR)

Looptijd: september 2018
Fase van innovatie: Ideevorming | Ontwikkelen | Aanpassen | Implementeren | Onderzoek / Evaluatie
Projectstatus: afgerond


Aanleiding voor de innovatie
Verschillende zorginstellingen zetten de virtual reality bril in als pijn en stress bestrijder. Het doel is om de patiënt af te leiden van pijn of stress die ontstaan bij medische handelingen. Door het afspelen van bijvoorbeeld een video in een virtuele omgeving ervaart een patiënt minder pijn en is bijvoorbeeld minder medicatie nodig tijdens pijnlijke behandelingen. Virtual reality helpt bij het inbrengen van een infuusnaald, verzorgen van een brandwond of tijdens een bevalling. Meerdere onderzoeken tonen een positief effect aan. Een wondverpleegkundige van Basalt vroeg zich af of virtual reality ook de kwaliteit van zorg kon optimaliseren voor revalidanten die een pijnlijke wondverzorging moesten ondergaan.

Doel van de innovatie
Het doel van dit project is om te identificeren hoe VR als pijn- en stressbestrijder  is ingezet bij andere doelgroepen.  Vervolgens wordt beoordeeld of en hoe dit behandelprotocol effectief kan worden ingezet bij de wondbehandeling binnen Basalt.

Doelgroep
Patiënten binnen Basalt die pijn of stress ervaren bij wondverzorging.

Gebruikte technologie 
Een draadloze virtual reality bril.

Onderzoek
Systematisch worden ervaringen van eerdere onderzoeken verzameld. Ook verzamelen we ervaringen van revalidanten die virtuele afleiding krijgen tijdens wondverzorging. Dit gebeurt in een gecontroleerde omgeving. Eventuele belemmerende en faciliterende factoren worden in kaart gebracht  zodat we onze zorg verder kunnen aanpassen.

Stakeholders
Patiënten en behandelaren (artsen en wondverpleegkundigen) denken mee over de toepassing van VR bij wondverzorging. Het kiezen en bruikbaar maken van de juiste technologie gebeurt door studenten bewegingstechnologie  samen met betrokken afdelingen van Basalt.

Bevindingen tot nu toe
Uit de eerste ervaringen blijkt dat ook onze revalidanten minder pijn ervaren als zij afgeleid worden middels het afspelen van bepaalde video’s in een virtuele wereld. De inzet van VR lijkt een goede manier om een pijnlijke behandeling aangenamer te laten verlopen voor onze patiënten. 

Conclusies
Wondverzorging middels VR is geïmplementeerd. Het is voornamelijk geschikt voor langdurige wondverzorging. De techniek is makkelijk toepasbaar binnen het spreekuur van de wondverpleegkundige.