De ideale situatie voor behandelaar en revalidant?

Auteur: Merel Bijleveld | Geplaatst op: 07 september 2021
Categorie: Netwerk

Dit blog is geschreven door Merel Bijleveld, Revalidatiearts bij Basalt

In de ideale situatie zou ik, revalidatiearts bij Basalt in Zoetermeer, de therapeuten in de eerste lijn waarnaar ik mijn patiënten verwijs állemaal kennen. Ik werk namelijk gemakkelijker samen met iemand die ik ken. Dan kan ik met een gerust hart mijn patiënten overdragen. En nee, ik hoef niet te weten welke kleur sokken deze persoon draagt, of hij een huisdier heeft en wat hij graag eet. Maar, wel wat hij in zijn behandelingen doet, wat z’n aanpak is en waar hij goed in is. Liefst weet ik ook een beetje wat voor een type hij is, zodat ik kan inschatten of mijn patiënt bij hem past. Voor een patiënt is het fijn te weten dat de lijnen kort zijn en dat we van elkaar weten wat we doen. Maar goed, dat is dus in de ideale situatie. Helaas is de praktijk weerbarstiger en ken ik niet alle praktijken en therapeuten in Zoetermeer persoonlijk.

Om die reden begon ik kort voor de Covid pandemie samen met mijn collega-revalidatieartsen met praktijkbezoeken, in de maanden daarna was een vervolg door de coronamaatregelen niet mogelijk. Deze zomer konden we de draad gelukkig weer oppakken. Toen we onlangs twee eerstelijns fysiotherapiepraktijken live bezochten werden we met open armen ontvangen. Tijdens de gesprekken kregen we goed inzicht in hun werk, konden we sparren over het type patiënt dat we het beste kunnen verwijzen, en spraken we over de manier waarop we de samenwerking verder kunnen verdiepen. Deze keer kwamen bijvoorbeeld de inzet van shockwavetherapie bij spasticiteit en groepsbehandeling voor MS patiënten ter sprake. In de gesprekken groeit het enthousiasme merkbaar!

Ik vind het enorm belangrijk om elkaar goed te kunnen vinden in de samenwerking, daarmee kunnen we ervoor zorgen dat onze patiënten de juiste zorg op de juiste plek ontvangen. Bovendien geven de bezoeken mij en mijn collega’s de energie en zin om er samen iets moois van te maken. Zinvolle bezoeken dus, waar we allemaal bij gebaat zijn en waarmee we in Zoetermeer langzaam iets dichterbij ‘de ideale situatie’ komen. 

 

vlnr: Jaap van Lotringen, Merel Bijleveld, Riemke de Boer, revalidatieartsen Basalt Zoetermeer.

Deel dit bericht:




Terug