Wat is een eet- en drinkprobleem?
Onder eet- en drinkproblemen verstaan we het geheel of gedeeltelijk weigeren of niet kunnen verwerken van voedsel. De onderliggende grondslag van de problematiek is vaak lichamelijk. Voorbeelden van oorzaken zijn: problemen met het bewegen van de mond of andere lichaamsdelen, maar ook problemen met het verwerken van prikkels, sociaal-emotionele problemen of negatieve ervaringen of associaties met eten kunnen een oorzaak zijn. Naarmate een eetprobleem langer bestaat, kunnen er veranderingen in het eetpatroon en het gedrag van uw kind ontstaan. Vaak is het wel mogelijk verandering in de eetsituatie te brengen.
Ouders van kinderen die problemen met het eten ervaren kunnen bij Basalt terecht op de locaties Leiden, Den Haag, Gouda en Delft. De laatste drie locaties beschikken over een gespecialiseerd eetteam voor onderzoek, advies en behandeling van eet- en drinkproblemen bij kinderen en jongeren. Folder Eetteam
Doel van het eetteam: Het kind een gevarieerd en gezond voedingspatroon aanleren op het gebied van eten en drinken. Onderdeel van de behandeling is het creeëren van een ontspannen situatie, passend bij de leeftijd en mogelijkheden van het kind. Een eerste screening laat zien waar het probleem precies zit en wat we eraan kunnen doen.
Hoe verloopt de verwijzing?
Uw huisarts of medisch specialist (bijvoorbeeld de kinderarts) verwijst uw kind naar de revalidatiearts. Verwijzing bestaat uit tenminste de reden van verwijzing, een eventuele medische diagnose, medische voorgeschiedenis en recente meet- en weeggegevens.
De revalidatiearts beoordeelt of uw kind voor behandeling door het eetteam in aanmerking komt.